HTML

LEVEL UP! > rogue-like blog

> "You enter a maze of down staircases." Rogue-like hírek, ismertetők, travelogue-ok, ilyesmik

Címkék

Linkblog

Talált link

2008.09.13. 16:45 lvl

Tudom, tudom, a linkposztok elszaporodása blogzárlattal szokott járni (főleg, amikor a hírek mellett más se jelenik meg). Majd igyekszem elkerülni.

Az aktuális eresztés: RL best of-listák (hangyányi elemzéssel) és egy pár klasszikus Crawl travelogue.

 

Rajongás és népítélet

RogueBasinen találtam egy nagyon barátságos oldalt, ahol fejlesztők / felhasználók írják meg, ki mire pocsékolja el jobb sorsra is érdemes éveit: 'Rank RLs you have played a lot'. Egyfelől persze ki a fenét érdekel. Másfelől viszont talán azoknak sem árt belenézni, akik ezen a téren már rengeteg vérrel kvívott vallásos meggyőződést ápolgatnak.

Egyrészt tanulságos, hogy végül melyik ó-roguelike-ok maradtak a felszínen.

A két nagy öreg, a NetHack és az Angband trónja például egyként inog. Mindkettőt játsszák még, de nagy a fanyalgás. Az előbbiben idétlenségét, az ész nélkül összedobált elemeket és az idegesítő, spoiler nélkül alig-alig megoldható helyzeteket utálják, ami mellette szól, hogy viszonylag rövid, és ha a középpályáig már sikerült eljutni, a végjátékig már viszonylag sima az út. Az Angband ezzel szemben (hosszú + egyhangú) = dögunalom; itt egyik-másik variánsnak vannak még hívei.

A két nagy túlélő az ADOM, meg az all-time szupersztár, a Crawl (és persze a jogutód Stone Soup) - mindent visznek.

Az új generáció legnagyobb áttörése a DoomRL; az egyetlen caveat, hogy lehetne valamivel újrajátszhatóbb is.

Bennem a végére az a kép alakult ki, hogy alaposan átalakultak a roguelike-okkal szemben támasztott követelmények. A közönségnek már esze ágában sincs hetekig bíbelődni egy-egy játékkal - sem azzal, hogy lassan, módszeresen kitapasztalják [NetHack], sem a kipörgetésükhöz szükséges nyers, brutális időigénnyel [*bandok]. Nagyon egészséges vákuumot szimatolok. Könnyen el tudok képzelni egy olyan irányvonalat, amikor már senki sem 'a roguelike-ot' akarja megírni / játszani, mint amikor szűk fél marék megalomán RL próbált külön-külön minden igényt kielégíteni. Inkább egyszerre több (a Crawl és DoomRL nyomdokain haladó), pörgősre és kompaktra tervezett, akár szigorúan tematikus roguelike fog osztozni egymással (.. és itt kellene kalkulálnom még az ADOM népszerűségével is, de annak nálam összesen egyszer akaródzott elindulnia - azóta sem).

No, ezzel hamari jóslatomat a kaján utókor rossz májára / epéjére bízom, lássuk, mi van még..

 

Izom és erő

Ugyanezen az oldalon találtam a tippet, amelyet követve végül előtúrtam ezt a két tanulságos travalogue-ot (ha Stone Souphoz is használhatóak - márpedig miért is ne lennének -, akkor a kommentekkel együtt cuftig vannak értékes információkkal):

  1. a the human fighter: első, második és utolsó rész;
  2. b the deep elf conjurer: első és második rész.

Have fun.

Szólj hozzá!

Címkék: link kisszínes best of nethack doomrl angband angband var dungeon crawl dungeon crawl stone soup travelogue adom history of rl

A bejegyzés trackback címe:

https://roguelike.blog.hu/api/trackback/id/tr91661794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása