HTML

LEVEL UP! > rogue-like blog

> "You enter a maze of down staircases." Rogue-like hírek, ismertetők, travelogue-ok, ilyesmik

Címkék

Linkblog

Ajánló: Steamband, GearHead, Triangle Wizard

2009.07.01. 15:30 lvl

 Rengeteg remek roguelike van, amiről (már látom) az életben nem készül teljes értékű ismertető a blogra. Kihagyni viszont súlyos gáz lenne; ha már annyi boldog órát (napot, hetet stb.) szúrtam el velük az életemből, miért ne tennétek ti is.

Ismertető helyett tehát három röpke ajánló.

 

Steamband

Az Angband steampunk- és kalandregény stílusú variánsa. Iszonyú hangulatos, Nemo kapitánytól Wells morlockjain át Sherlock Holmesig tényleg mindenki előkerül, ráadásul a fölgyoló üreges magjából indulunk, onnan kell felverekedni magunkat a felszínre, ahol maga a sárga veszedelem, Fu Manchu vár.

A felszerelés is korabeli (illetve az akkori merész elvárásokat hozza). Vannak lőfegyverek (a sörétes puskának az alsóbb szinteken nincs ellenfele), a varázspálcák helyett sugárpisztolyt, potion helyett tonikokat és tinktúrákat találunk, a scrollok meg hangzatos nevű herkentyűk és ketyerék. A technológiára külön mágiatípus is épül, fóliánsok helyett mindenféle multifunkcionális szerkezettel (szerszámöv, velocipéd, komplex kéziágyú stb.). A techben és a vallásos misztikában nagyjából meg lehet bízni, a varázslói mágiából ezzel szemben (lovecrafti és egyéb hatásokra) veszélyes, durván önpusztító mesterség lett.

Egészen elképesztő fajokkal lehet indulni, csak emberből van vagy fél tucat, az orosztól a francián át a bantunéger és az inuit karakterekig, aztán rakshasa, mindenféle tündérek és élőholtak, meg kétféle gépember. Eleinte érdemes is ez utóbbiakkal menni, mert a Steamband a HP mellett ismeri a WP-t (wound pointot) is, ami nem regenerálódik csak úgy, viszont ha nyílt sebekkel mászkálunk, az ronda szövődményhez, a tulajdonságok romlásához vezet - kivéve az automatákat.

A Steamband legerősebb oldala egyértelműen a gyönyörűen felépített skillrendszer. Minden kaszt máshoz fog hozzáférni, lehet kísérletezni a különböző fejlődési fákkal (állítólag a harcművésznek fejlesztett automaton rogue nem egy elveszett figura).

Értékelés: Best of
Platformok: Windows, RISC OS (és forráskód)

Hivatalos honlap és letöltés itt.

 

GearHead univerzum

A GearHead (és a most már végigjátszható GearHead 2) remek, epikus léptékben mozgó posztapokaliptikus roguelike. A világot első közelítésben a Fallout-franchise-hoz lehetne hasonlítani - az összeomlás ugyan nem a boldog (és paranoid) ötvenes években érkezett el, az emberi társadalom és morál itt is visszafejlődött, a (hadi)technika bezzeg nem, és a különféle mutánsokat sem kell nagyítóval keresgélni. A történelem, pontosabban az összeszűkült világ történetének eposzi, sorsfordító eseményekre felfűzött láncolata is eléggé hasonlít.

Rengeteg egzotikum került a játékba, most csak a három legszembetűnőbbet hozom fel. A GearHead játémenetében két lépték váltakozik: a jól bevált karakterrel mászkálós perspektíva mellé (legalábbis) egyenrangúként bekerültek a mechák (irdatlan harci robotok), külön kezelő- és taktikai felülettel. Iszonyú aprólékosan lehet bizgerálni, tuningolni, felszerelgetni őket, sőt egész falka ilyen jószágot is tarthatunk.

A másik, hogy az útvesztőkben kóválygás a háttérbe szorul, cserébe aprólékosan kidolgozott külvilágot kapunk, többféle utazási lehetőséggel, városokkal, komoly geopolitikával, és persze tonnányi NPC-vel.

Végül, de nem utolsó sorban a GearHead történetorientált, a fő cselekmény mellett ráadásul véletlenszerű küldetésgenerátorral is büszkélkedhet. Ha jól gyanítom, háromféle szálat mozgat egyszerre: a Nagy Történet mellett megjelenik a generált karakterhez passzintott személyes történet (ha az jött ki előéletnek, akkor lehet például kutatni az ismeretlen szülők után), ráadásnak meg ott vannak a lépten-nyomon felbukkanó random questek.

Mit lehet még mondani? "You can't buy this kind of adventure."

Értékelés: Best of
Platformok: DOS, Windows, Linux, FreeBSD, Mac OS meg minden kutyafüle.

Hivatalos honlap, letöltéssel és saját wikivel.

 

Triangle Wizard

A nagyszabású, időzabáló játékok után egy kis látványos pörgés. A Triangle Wizard színes-szagos, grafikus effektektől csöpögő, valósidejű roguelike - amint látszik, a különcebb fajtából.

Az alapvetések a szokásosak: dungeon, a mélyén az igazság, addig meg rengeteg szörny és csapda vár. Szokatlan módon kizárólag varázslót lehet játszani, de abból legalább több tucatnyi a választék. A varázslatokat a billentyűzetről lehet aktiválni, ezekből meg annyi van, hogy ha mindet összedjük, egy-egy mezei billentyűre legalább három-négy jut.

Ha egy mondatban kellene összefoglalnom, a Triangle Wizard egyértelműen a roguelike-világ top first person shooterja. És nem is gondolom, hogy ennél többet kell írnom, az alábbi videóból minden kiderül:

 

 

 

Értékelés: Two thumbs up!
Platformok: Windows
 

Letölthető a hivatalos honlapról. Készül a wiki is.

1 komment

Címkék: video ismertető gh2 best of two thumbs up! gearhead angband var steamband triangle wizard

A bejegyzés trackback címe:

https://roguelike.blog.hu/api/trackback/id/tr711216466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szukumvit 2009.07.15. 16:08:26

Kicsit off lesz. El lehet teged erni valahogy emailban?
süti beállítások módosítása